Z6_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C19B5
Z7_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C1971

19 май - Европейският ден за борба със затлъстяването

Дата на публикуване: 13.05.2024
Последна актуализация: 13.05.2024

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

У нас отбелязваме този ден от 2011 г. Целта е да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване, като им се помогне по здравословен начин да редуцират теглото си до нормални граници. Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран.

 

Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съoтношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Медицината отдавна е доказала, че наднорменото отлагане на мазнини в човешкия организъм е заболяване с много сериозни последици. Установено е, че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст. Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания, като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на мастите в кръвта и други, както и съкращаване на живота с около 7-10 години. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт.

 

За развитието на заболяването играят роля няколко групи фактори:

 • Генетични фактори. При наличие на един родител със затлъстяване вероятността детето да развие затлъстяване достига 40%, при двама родители вероятността достига 80%. Без фамилна обремененост този процент е 10.
 • Фактори на средата. В много случаи средата на живот не благоприятства
  здравословен начин на живот. Примери за това са големите размери на порциите; състава на храната, лоша диета и др.
 • Физиологични фактори. В тази група фактори са нарушенията в обмяната на
  мастната тъкан, хормонални промени и др.
 • Психологически фактори. При някои хора емоционалното състояние и стреса
  оказват влияние върху храненето. В тази група фактори се включват и хранителните разстройства.
 • Състояния и заболявания като инсулинова резистентност, хипотиреоидизъм  и др.
 • Медикаменти. Приемът на някои медикаменти се свързва с увеличение на телесната маса: антидепресанти, антиконвулсанти, някои медикаменти, използвани в лечението на диабет, хормонални препарати, кортикостероиди и др.

Препоръки за здравословно хранене

 1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
 2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
 3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
 4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол. 5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
 5. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
 6. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
 7. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
 8. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
 9. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
 10. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.