Z6_PPGAHG8009CFA06E2QSEKHE1D2
Z7_PPGAHG8001TUA06E6J8D686JD2

Информация за граждани

Дата на публикуване: 09.04.2024
Последна актуализация: 17.04.2024

 

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ГР. ЛОВЕЧ

 

КОКЛЮШ - МАГАРЕШКА КАШЛИЦА

Коклюш – какво представлява магарешката кашлица и как се лекува? | For Life

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

Как се разпространява коклюш?

Предава се по въздушно-капков път когато заразеното лице кашля. Може да се предаде също от лице, което има мека форма на заболяването или от инфектирано лице, което няма симптоми. Често заболяването се предава от по-големи братя и сестри или родители, които го донасят у дома, и така се заразява бебето в семейството.

Цялата информация изтеглете от ТУК

-------------------------------------------------------

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ

Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице.

Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, е диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.

Втората по честота, предавана е кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва е внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако са изпълнени всички изброени по-долу критерии:

  • Сваленият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастен Ixodes ricinus
  • Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко на 24 часа
  • Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа
  • Заразеноста на кърлежите с Borrelia burgdorferi в региона е най-малко 20%.

Приема се антибиотик, като се използва единична доза 200 mg доксициклин еднократно (ако няма противопоказания). За деца до 12 години - цефуроксим от 10 mg/kg до 15 mg/kg (максимално до 250 mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказан).

Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират с личния си лекар.

--------------------------------------------------

 

         Лаймската болест или още Лаймската борелиоза е инфекциозно заболяване и се причинява от специфичен микроб - Борелия Бургдорфери. Заболяването има ендемичен характер (разпространява се в инфекциозни огнища в определени райони.)

Източник на инфекцията са мишки и други гризачи, диви животни  (елени, диви кози, мечки, катерици, таралежи и др.) и домашни (коне, крави, кози, котки и кучета) животни и някои видове птици. Преносители на заразата са кърлежите от рода Ixodes, като заразяването става чрез ухапване или по-рядко през конюнктивата на очите при размачкване на кърлеж или от урината на заразените животни. Заболяването има сезонен характер - възниква през летните месеци в периода на повишена активност на кърлежите

          Инкубационния (скрития) период на болестта е от 2 до 35 дни-средно 10 дни.

          Болните от Лаймска болест не могат да заразяват околните.

                1.Първи стадий. Началната проява е появата на петно на мястото на ухапването за около 2-3 седмици.

--------------------------------------------------

Какво представлява легионерската болест?
 

Обща информация
 

Всяка година се съобщава за повече от 1 000 пътуващи, заболели от Легионерска болест*. Рискът от Легионерска болест при настаняване по време на пътуване обаче може да бъде намален. Тази листовка съдържа информация за собственици или мениджъри на обекти за настаняване на туристи (напр. хотели, апартаменти, къмпинги).
Какво е Легионерска болест?

 

Легионерската болест представлява тежка пневмония (инфекция на белите дробове), причинена от бактерията Legionella. Около 5—10% от пациентите умират. Не всеки, изложен на въздействието на Legionella, ще се разболее. Хората със съпътстващо заболяване, пушачите и възрастните хора са изложени на по-висок риск от разболяване под въздействието на Legionella. Симптомите обикновено започват от два до десет дни след заразяването, но в редки случаи могат да се развият до три седмици след него.


 

 

КОКЛЮШ - МАГАРЕШКА КАШЛИЦА
Дата на публикуване: 17.04.2024

АНТРАКС и БРУЦЕЛОЗА
Дата на публикуване: 09.04.2024

Лаймската болест
Дата на публикуване: 09.04.2024